Nem eszik olyan forrón a kását!

Ha gyerekünk 10-12 éves a külföldre költözéskor, vajon mennyi időre lesz szüksége, hogy elsajátítsa az új nyelvet?

 

 
Nem eszik olyan forrón a kását!

Biztosan rövidebb időre, mint a szüleinek. De mennyi az a kevés? Barátaival már 1-2 év elteltével felszabadultan fog beszélgetni, sőt, az iskolában is tud majd a tanárnak is válaszolni, illetve a csoportmunkákban is részt venni, nyilván, ha közben a tananyaggal is tisztában van. Miért kap mégis rosszabb jegyeket az írásbeli dolgozataira?

Mert ahhoz, hogy írni tudjon, magasabb szintű nyelvismeretre van szüksége, mint amit a hétköznapi társalgásaiban használ. Cummins tanulmányai alapján nagyjából 5-7 évbe telik, amíg a gyerek az új nyelvén utoléri magát, tehát olyan szinten ír, mint amilyenen az első nyelvén írt volna ugyanolyan idősen. Tehát nagyon fontos, hogy ne hallgassunk az első benyomásunkra, vagyis hétköznapi társalgási szintjét ne azonosítsuk a valódi nyelvtudással. De az írás készség sem csupán nyelvtudás kérdése és ebből indulhatunk ki, ha azokat a lehetőségeket keressük, hogy hogyan segíthetnének mégis gyerekünknek.

Az írást előkészítő elemek döntőek. Teljesen mindegy, hogy milyen nyelven készül egy vázlat, milyen nyelven jegyzi fel azokat a gondolatokat, amiből majd később összeáll egy leírás vagy fogalmazás. Ha körültekintően rendszerezte az ötleteit, például gondolattérképpel, (mind map) akkor akár alacsonyabb szókinccsel és egyszerűbb nyelvtani formákkal is világosan el tudja mondani, amit szeretett volna. Ami azonban legalább ennyire fontos, az a javítás fázisa. Miután elkészült, hagyjon elég időt a korrekcióra, esetleg ellenőrizze le a szótárban vagy a nyelvtankönyvben a szavakat és kifejezéseket.

Ahhoz, hogy egy témának a szókincsét jól megtanulja, azon a nyelven ajánlatos segédanyagokat keresni, amelyiken a fogalmazást írja. Ha azonban nyelvtudása még nem teszi lehetővé, hogy komolyabb szövegeket olvasson, akkor érdemes olyan kiadásokat keresni, amelyekben több az illusztráció, vagy akár videós magyarázatokat is. Sőt, ha először magyarul olvas a témában és csak utána a másik nyelven, akkor még hatékonyabb lesz a tanulási folyamat, hiszen nagyobb valószínűséggel meg fogja érteni a részleteket is, a magyar terminológiát is elsajátítja és utána felismerve a folyamatot, könnyebben azonosítja a szakszavakat is a másik nyelven is.

 

Corvinus University

Ahol még találkozhatunk, Corvinus Egyetem.