Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát

Nyári szünidőben, akár idegen országok látogatásakor, akár a külföldön élőknek hazautazáskor, a rokonokkal és barátokkal való együttlét során, kitűnő alkalom nyílik a társalgási kompetencia javítására.

Többnyelvű gyermek nevelése

Nyári szünidőben, akár idegen országok látogatásakor, akár a külföldön élőknek hazautazáskor, a rokonokkal és barátokkal való együttlét során, kitűnő alkalom nyílik a társalgási kompetencia javítására. A nyelvtudás nem egyenlő a társalgási kompetenciával, hiszen anyanyelvén sem rendelkezik vele mindenki egyformán. Pedig elősegíti a nyelvtanulást, és ezzel párhuzamosan az életbeli sikerességnek is az egyik alapja és hiánya akár mentálhigiénés problémákhoz is vezethet.

Hétköznapjainkban gyakran süllyedünk szöveges dialógusokba, whatsappon, viberen, a gyerekek is előszeretettel használják ezeket a csatornákat. Ami a nyelvtanulás, nyelvmegtartás szempontjából nagyon hasznos, hiszen az írott szöveggel való kapcsolatot erősíti és nem igényel magas stilisztikai kidolgozást, így már az alapoktól kezdve vagy alacsony íráskompetenciával is használható. A lényeg az, hogy üzeneteket azoknak írjunk, akik távol vannak, és ne a másik szobában levőknek.

Ha lehetőségünk van a közvetlen beszélgetésre, akkor éljünk vele! Különbségek persze lehetnek a társalgásban, azon ne lepődjünk meg, hiszen minden kultúrkörnek megvannak a saját témái, amiről szokás beszélgetni, és az is kultúrafüggő hogy mennyire kerüli a negatív témákat. Az is eltérő lehet, hogy az információ fontos-e, amit a beszélők megosztanak egymással, vagy esetleg magas arányban vannak jelen a beszélő felek együttműködésre vonatkozó kijelentései, például a támogató hozzászólások, világos, persze, na ne mondd! stb. Sőt, a tematikai szálhoz sem ragaszkodik minden kultúra egyformán, van olyan is, amelyik megengedi, ha rendszeresen eltérnek a tárgytól. A félbeszakításokkal való viszony is különböző lehet, például az angol társalgásban átlagosan 20% a közbevágással megszerzett szólási jog aránya, ez a svédeknél 8% a spanyoloknál ellenben még az 50% is normálisnak számít.

De ne engedjük, hogy ezek a különbségek elijesszenek minket a társalgás gyakorlásától. Minél fiatalabb valaki, annál jobban alkalmazkodik az új normákhoz. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, önmagában minden rendszer kiválóan működik és nem ad félreértésekre okot. Az esetleges félreértésekről egy további cikkemben írok majd. Az mindenesetre biztos, hogy semmilyen elektronikus írásbeli információcsere nem ér fel a személyes beszélgetéssel. Ezek töltenek fel minket minden egyes hazautazás alkalmával, gyerekeink pedig óriási lökést kapnak nyelvelsajátítási folyamatukban. Kellemes nyaralást mindenkinek!

Liceo Francés

Ahol még találkozhattunk, vagy találkozhatunk, a Liceo Francés ahol előadásokat tartok a többnyelvű gyermekek nevelésével kapcsolatos témában.